Work-life balance | Klíč k úspěchu každého manažera

10. 4. 2024
Štítky

Taky máte občas pocit, že by měl mít pracovní týden alespoň 60 hodin, abyste všechno stihli a to včetně vybalancování vašeho studia,  koníčků a rodiny? Věřte, že v tom nejste sami. Profesionální kouč, Rasheed Ogunlaro se v takových případech řídí skvělým heslem. "Vždy si do svého týdne a práce přeneste trochu hry, zábavy, svobody a zázraků z víkendu." A my nemůžeme jinak, než souhlasit.

Jak tedy v dnešní době dosáhnout toho pravého balanc mezi prací a osobním životem? Máme pro vás několik zaručených tipů, jak si nastavit zdravé návyky a zůstat v rovnováze. 

Kreativní zacházení s časem 

Skvělý time management otevírá dveře a příležitosti, které lidem, kteří se svým časem neumějí efektivně naložit zůstávají uzamčeny. Věděli jste například, že mezi nejlepší manažery a pracovníky patří ženy, které již mají svoji rodinu? Co za tím vězí? 

Work balance

Jejich neskutečnou výhodou je dovednost pracovat pod vysokým tlakem a stihnout co nejvíce povinností v limitovaném čase, který mají k dispozici. Za zmínku stojí také schopnost velmi rychle se adaptovat na novou situaci.. Jen málokdo umí zvládat krizový management, tak jako ženy. 

Spánek je váš nejlepší přítel

Je prokázáno, že ideální doba spánku je 8 hodin denně. Pokud budete spánek zanedbávat velmi rychle se to projeví na vaší schopnosti soustředit se a dělat adekvátní rozhodnutí, která mohou zásadně ovlivnit vaši práci a chod vašeho byznysu. 

Zdravé návyky, čas pro sebe a práce s časem

Je důležité občas vypnout a mít možnost si zařídit své pochůzky. Velkým pomocníkem je v tomto případě volná pracovní doba, možnost práce z domova nebo třeba i zkrácený pracovní týden. Věděli jste, že většina manažerů, kteří umí efektivně pracovat s časem, dokáží svoji běžnou denní náplň práce zvládnout už za 4 hodiny? To je vlastně polovina osmihodinového pracovního dne. To však neznamená, že mu musíte práci přidat. Naopak jim můžete vyjít vstříc a ponechat určitou volnost. Proč by takový člověk nemohl využít nadbytečný čas k pravidelné návštěvě fyzia, či protažení v kanceláři. Bonusem může být i zajištění podobné služby přímo v kancelářích firmy a v pracovní době. 

Do svého pracovně a studijně nabitého týdne nezapomeňte zakomponovat čas pro sebe. Může se jednat o sportovní aktivity jako jít si ráno zaběhat, zajít si do fitka. Nezapomeňte také udržovat pravidelný pitný režim a dělat si pravidelné pauzy na jídlo. 

Kreativní uvažování “outside of the box”

Lidé, kteří mají kreativní koníčky, často přemýšlejí jinak. Možnost dát průchod i těm nejbláznivějším nápadům často vede k nejlepším řešením zadaného problému. Zkuste do svého volného času zařadit kreativní koníček. Je to jedna z nejlepších forem relaxace. 

Přátelé a rodina, základem úspěchu

Rodina a vaši nejbližší přátelé jsou jednou z nejdůležitějších věcí, které ve svém životě máte. Je to váš podpůrný systém. Oni jsou tu pro vás a vy zase pro ně. Měli by pro vás být na prvním místě. Ano, někdy je těžké rozhodnout se, zda zůstat déle v práci abyste dokončili práci na projektu. Stojí to však za to abyste přišli o ty nejcennější společné chvíle? 

Jak vybalancovat práci a osobní život je jedna z věcí, kterou se učíme celoživotně. Jednou se cítíme na vrcholu a jindy dopadneme tvrdě na zem. Důležité je se poučit z vlastních chyb a příště se jim vyvarovat. A když už nějakou chybu uděláte svět se z toho nezboří, důležitá je vaše sebereflexe.