Rozhovor s Alanem Krautstenglem | Prorektorem pro akademické záležitosti LIGS University

13. 2. 2024
Štítky

Kdo se připravuje na svou nejnovější roli na LIGS University jako Prorektor pro akademické záležitosti? Docent Alan Krautstengl, Ph.D., další čerstvá tvář LIGS University. Má za sebou více než 20 let zkušeností z oblasti vzdělávání a rozvoje na vysokých školách v ČR a USA. Co ho v jeho roli na LIGS čeká? To se dozvíte v následujícím rozhovoru. 

Vítáme Vás v naší LIGS komunitě, Alane. Řekl byste nám něco o sobě, co rád děláte ve volném čase a na co se v rámci spolupráce s LIGS nejvíc těšíte?

Děkuji velice, Terezo, Vám i všem ostatním v LIGSu. Ve volném čase si rád čtu, hraji šachy, dívám se na filmy nebo s kamarádem pěstujeme japonský křen wasabi. Rád jezdím do východních Čech, kde vlastníme již po šest generací malý domek. LIGS je skvělá instituce s ohromným potenciálem. Moc se těším, že ji pomohu ušít nový kabát, který ji bude nejenom slušet, ale umožní jí vstoupit tam, kde to zatím ještě nešlo.Doc. Alan Krautstengl, Ph.D.

Máte nějaký neobvyklý talent o kterém málokdo ví? Jaké jsou vaše silné stránky?  

Já jsem především vizionář. A myslím, že dokáži rozpoznat, které sny se mohou stát skutečností a jak  jejich zhmotnění dosáhnout. Nejvíce mě motivuje, pokud je za mnou něco vidět.

Co bude patřit mezi vaše hlavní kompetence na pozici Prorektora pro akademické záležitosti? 

Zodpovědnost zahrnuje jednak akademické záležitosti (což odpovídá pozici Provost) a jednak přípravu amerických akreditací, nejdříve federální, potom regionální. Děkan, anglicky Dean v rámci univerzity zodpovídá za menší úsek a tyto pozice v rámci LIGS určitě v budoucnu vzniknou.

Na kterou oblast byste se v rámci spolupráce s LIGS University chtěl nejvíce zaměřit?

Jak už je z výše uvedeného patrno, na akademickou oblast a přípravu akreditací obecně. Kromě toho bych v budoucnu rád zavedl online bakalářské studium. Je tam veliký obchodní potenciál a akademické nároky jsou mírnější než v případě vyšších úrovní studia.

Jedním z vašich cílů je posílení akademické činnosti a institucionalizace LIGS University, máte už nějaké konkrétní plány?

Samozřejmě, vím to velmi přesně a konkrétně. Je toho hodně, co nás čeká. Vedle know how (co, kdy, jak a proč) je základem obyčejný selský rozum. Moc se na to těším a věřím, že z toho všichni budeme mít radost.

Kde vidíte LIGS University za rok?

Odpovím trochu jinak: Za dva roky vidím LIGS University akreditovanou DEAC a s úspěšně fungujícími bakalářskými programy a za 4 roky ode dneška už se statutem WSCUC candidacy. Za další dva až tři roky musí být cílem plná akreditace WSCUC. Už jsem jednu univerzitu k WSCUC dostal, trvalo mi to od píky 8 let. Věřím, že LIGS to zvládne dokonce rychleji.