Jak si nastavit práci na home office

28. 3. 2024
Štítky

LIGS University přináší několik tipů, jak si efektivně nastavit práci v “bojových podmínkách” na home office. Jestli jste jedním z těch lidí, kteří mají problém soustředit se na práci doma a jste věčnými prokastinátory, čtěte dále.

Už je to více jak rok, co začala celosvětová pandemie a většina firem ta byla nucena přejít do povinného režimu home office. To, co dříve bylo žádaným benefitem mezi potenciálními uchazeči o práci, se stalo dennodenní normou. Nebyl to jednoduchý rok a když se na něj zpětně podíváme, je nám jasné, že se mnoho z Vás již do své klidné kanceláře těší. Se zavřenými školami i školkami je to doma opravdu náročné pro všechny členy domácnosti. 

Než se vše vrátí do normálu, podíváme se společně na to, jak zbytek téhle celosvětové karantény přežít a neztratit tak kontakt s okolním světem ani se svými kolegy.

Home office

 

Mezi obecná doporučení, kterými dnešní internet hýří, patří vytvořit si doma určitou rutinu. Snáze se pak budete soustředit na všechny své úkoly, které se pro mnohé z nás netočí pouze kolem práce, ale také kolem rodinného a partnerského soužití. I my u nás v LIGSu bereme ohled na to, že někteří z nás mají malé děti. Ty nemohou chodit do školy nebo školky a jako rodiče se jim musíme věnovat. I těm největším profesionálům z nás se občas stane, že nám do videokonference skočí malé dítě. Příkladem jsou videa z celého světa, kdy se rodiče snaží vybalancovat rodinu a práci. 

Pojďme si tedy společně projít několik tipů, které usnadňují práci nám na LIGS University.

  1. Každý večer, si vytvořte toDO list na nadcházející den. 

  2. Ráno si projděte svůj ToDO list a přiřaďte jednotlivým úkolům priority a čas. Pro lepší orientaci si můžete rovnou zapsat časový úsek, který danému zadání plánujete věnovat. Klidně si zapište i takovou věc, jako je snídaně nebo vaše ranní kafe. Skvělým pomocníkem je metoda To-Do today o které si můžete přečíst na blogu konec prokrastinace

  3. Vytvořte si rutinu. Určete si 3 body, které budete pravidelně dodržovat. Ať už se jedná o to, ustlat si ráno postel nebo se nalíčit před pracovním rozhovorem. Nezapomeňte si vyšetřit si čas na jídlo.

  4. Ráno se protáhněte nebo si běžte zaběhat, pomůže vám to skvěle nastartovat váš den. 

  5. Stáhněte si mobilní aplikaci, která bude trackovat váš well-being. Každý den, vás upozorní na to, abyste si večer zapsali jednu věc za kterou jste ten den vděční nebo co jste ten den dokázali. Tohle je skvělé právě proto, aby vám jednotlivé dny v karanténě nesplývaly dohromady. Najdete si tak alespoň malou drobnost, která vás daný den potěšila. Stejně dobře vám poslouží nejrůznější Five minute journals - skvělé jsou například tyhle od značky Intelligent Change

  6. Pravidelně vstávejte od počítače a projděte se nebo se lehce protáhněte. Nebojte se vyrazit na krátkou procházku kolem bloku. Díky čerstvému vzduchu přijdete na jiné myšlenky a možná, že problém, nad kterým už hodiny sedíte, vyřešíte po příchodu domů během chvilky. 

  7. Vytvořte si doma pracovní oázu. Místo, které bude jen vaše a při práci se tam budete cítit dobře. V ideálním světě, vám tam nebudou skákat po hlavě vaše děti.

  8. Pokud to jde, udržujte si pořádek na pracovním stole. Nepořádek mnoho lidí rozptyluje od práce, obzvlášť doma. Proto doporučujeme udržovat v rámci možností pořádek v místě kde pracujete. 

  9. Střídejte se s vaším partnerem v péči o domácnost a děti. Oba jste teď na stejné lodi a pracujete ve stejných bojových podmínkách. Nemějte výčitky pokud si jednou nebo dvakrát týdně objednáte dovoz jídla. Ušetří vám to hromadu času a možná i nervů.