Jak na akademický styl psaní | APA v malíku

4. 3. 2024
Štítky

Psaní akademické práce může být náročné. Existuje tolik pravidel, která musíte dodržovat, abyste dosáhli požadovaného výsledku. Na LIGS University jsme nedávno začlenili akademický styl psaní zvaný APA. Pro ty z vás, co nevědí o co se jedná, jsme vytvořili krátkého průvodce nastavením formátování APA. A nebojte se, přestože nejste rodilý mluvčí angličtiny, bude to i pro vás hračka.

Co vlastně zkratka APA znamená? Je to akademický styl psaní a formátování textu používaný především ve vědeckých časopisech, článcích, knihách a odborných esejích. Pro naše Americké studenty není APA žádnou novinkou, protože tato pravidla běžné používají. Samotný název APA je zkratkou Americké psychologické asociace. 

Jaká jsou tedy pravidla pro formátování APA?

Jak napsat zajímavý abstrakt

Pojďte svým čtenářům nastínit o čem váš článek bude. Shrnutí by nemělo být delší než 250 slov, to však stačí k tomu, aby čtenáři mohli nahlédnout do vaší práce a přimět je, aby si ji chtěli přečíst. Nezapomeňte uvést klíčová slova pod samotným abstraktem.

APA a jednotlivé úrovně nadpisů:

Úroveň 1:

Název vašeho článku / příspěvku by měl být uvedený uprostřed stránky a označen tučným písmem.  Na výběru máte z využití velkých či malých písmen. 

Úroveň 2:

Tento nadpis je umístěn u levého okraje. Použijte tučné písmo a zvolte velká nebo malá písmena tam, kde to považujete za nutné.

Úroveň 3:

Tento nadpis by měl být umístěn u levého okraje. Můžete použít velká nebo malá písmena a označte je tučně. Nezapomeňte nadpis ukončit tečkou.

Úroveň 4:

Použijte tučná malá nebo velká písmena a odsaďte text od levého okraje. Nezapomeňte na tečku za nadpisem.

Úroveň 5:

Písmo je vždy odsazené, tučné a v kurzívě. Můžete použít malá nebo velká písmena. Nadpis má na konci tečku.

APA sytle

Užitečné nástroje, které můžete použít při psaní akademické práce

Existují nástroje, které vám mohou značně usnadnit život při psaní akademické práce. Velkou pomocí je Grammarly. Pomáhá se všemi nezbytnými gramatickými věcmi, interpunkcí a podobně. Pokud práci píšete v anglickém jazyce je to nepostradatelný pomocník. 

Dalším skvělým nástrojem je generátor citací, EasyBib. Můžete si vybrat, jaký druh citace potřebujete, a vygeneruje se vám správný formát.

Než začnete psát, nezapomeňte nastavit správné formátování. Ušetří vám to spoustu času a práce.

Tak co, už víte jak na to? Věříme, že vám tenhle článek pomůže a už se nemůžeme dočkat až se začteme do vašich disertačních prací. Hodně štěstí milí studenti