Den Válečných Veteránů, neboli Den Vlčích Máků

10. 4. 2024
Štítky

Den válečných veteránů, neboli Den Vlčích Máků, je v České republice stále poměrně novým svátkem. Zatímco v jiných zemích se slaví snad již celé století, v České republice se tento den stal významným až v roce 2001. Den Vlčích Máků se slaví vždy 11. listopadu a jeho symbolem je právě červený květ vlčího máku. Jak samotný svátek, tak i symbol vlčího máku mají svůj původ už v 1. sv. válce.

 

Den Veteránů v USA

Tradice Dne válečných veteránů sahá k prvnímu výročí konce první světové války a je úzce spojená se západními Spojenci. Právě rok po konci 1. světové války si lidé 11. listopadu poprvé připomněli mír. Tehdejší Americký prezident Woodrow Wilson ještě téhož roku vyhlásil den 11. listopad jako „ Den příměří“. Ve 20 letech se z tohoto dne stal oficiální svátek USA. V Roce 1954 byl posléze „Den Příměří“ přejmenován na „Den veteránů“ americkým Kongresem.

 

Vlajka USA

 

Den Veteránů v Evropě

Každého jedenáctého dne, jedenáctého měsíce v roce, přesně v jedenáct hodin se nejen ve Velké Británii na dvě minuty zastaví život. Tento zvyk trvá již od roku 1919 jako symbol uctění památky vojáků padlých v den podpisu příměří na konci první světové války.

K tradici dvouminutového ticha se v roce 1921 přidal symbol rudého vlčího máku a podnět dala právě založená Britská legie, jež pomáhá všem bývalým vojákům, kteří se zúčastnili válečných konfliktů. 

Proč právě vlčí mák?

O symboliku vlčího máku se nevědomky zasloužil vojenský lékař podplukovník John McCrae z kanadského Ontaria, který v první světové válce sloužil v Evropě. Ačkoliv byl vojenským chirurgem, na útrapy a bolest raněných vojáků si nemohl zvyknout. Svoji bolest mírnil psaním básní. Zvláště se ho dotkla smrt přítele a bývalého žáka poručíka Alexise Helmera. Očitý svědek seržant Cyril Allison popsal, že toho rána, kdy vál jemný východní vítr, se vlčí máky mezi hroby jakoby vlnily. John McCrae svou bolest vepsal do básně, ale papírek s ní zahodil. Kolemjdoucí důstojník jej však zvedl a poslal do Anglie. Časopis Punch publikoval báseň 8. prosince 1915. Tradice nošení vlčího máku se John McCrae nedožil, padl před koncem války.

Vlčí mák

 

Dne 11. listopadu si své veterány a padlé také připomínají i Francie s Belgií. Dne 4. listopadu si pak své padlé připomíná Itálie. I toto datum je spojeno s koncem 1. světové války, protože Italové si připomínají den, kdy vstoupilo v platnost příměří s Rakouskem-Uherskem. V Německu si pak padlé a veterány připomínají při Volkstrauertagu, který se od 50. let slaví dvě neděle před první adventní nedělí.

 

Odznak vlčí mák

 

V Británi je pak prodej vlčích máků 11. listopadu spojen se sbírkou na pomoc válečným veteránům. Sbírky mají původ v Anglii u Douglase Haiga a RBL. V prvním roce RBL objednala 9 milionů vlčích máků a prodala je takřka okamžitě. O rok později proto vznikla Poppy Factory (továrna na výrobu umělých vlčích máků), která zaměstnává bývalé vojáky se zdravotním postižením.

V Česku nabízí veteránům pomoc například organizace Vlčí máky. Ta kromě veteránů pomáhá i aktivním vojákům, kteří se například setkají s nespravedlností při výkonu služby, nebo těm, kdo řeší psychickou zátěž kvůli problémům s financemi nebo ve vztazích. Stejně tak nabízí pomoc i rodinám a blízkým aktivních vojáků.

Vlčí mák je symbolem válečných veteránů už od konce první světové války. Říká se, že červené květy v té době pokrývaly hroby padlých na zapadni frontě. Připnutím symbolického květu si lidé připomínají hrdinství vojáků a vzdávají jim úctu.

My si připomeňme 11.11 v 11 hodin statečnost, odvahu a odhodlání těch, kteří museli bojovat za naši budoucnost. 

 

Zdroje :

Den válečných veteránů. (n.d.). Retrieved November 02, 2020, from https://www.postbellum.cz/co-delame/akce/den-valecnych-veteranu/

Červené vlčí máky na kabátech. Česko si připomíná Den válečných veteránů. (n.d.). Retrieved November 02, 2020, from https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/den-valecnych-veteranu-2019-vlci-mak-praha-brno-sbirka-post-bellum_1911111116_ako

WebContentManagementSystem: Macron Software | WebToDate, W. (n.d.). Historie vlčích máků. Retrieved November 02, 2020, from https://www.army.cz/scripts/detail.php?id=8158

Autor: mah, & Mah. (n.d.). Den válečných veteránů: Proč se nosí vlčí máky? Retrieved November 02, 2020, from https://www.blesk.cz/den-valecnych-veteranu-vlci-maky